Jak si vybrat med
Naše nabídka
Naši základní nabídku tvoří 4 druhy medu, med luční (květový), med lesní, med lipový a nově také med pastovaný (krémový).
Nabízíme různé typy a velikosti balení od 10 g sáčků, 15 g a 20 g porcí přes balení standardních gramáží ve skleněných obalech až po plastové 2,7 kg kbelíky. Velmi oblíbená balení jsou dávkovač s uzavírací membránou, který pohodlně zajistí přesné dávkování a známý Medvídek Medík, kterého ocení především nejmenší strávníci.
V naší nabídce naleznete 3 druhy ryze Českého medu, které nabízíme pouze v 500 g baleních s originální plombou obsahující registrovanou ochrannou známku ČESKÝ MED. Tento med je vykoupen přímo od našich včelařů, a to ihned po jeho vytočení. Jeho největší výhodou je původ a šetrné zpracování. Navíc je stejně jako všechny naše medy podroben přísným laboratorním testům. Tyto medy splňují zpřísněnou normu na Český med.
Medy bez označení Český med ovšem nejsou o nic méně kvalitní, jejich původ je převážně český nebo středoevropský. Do výrobku se v menším množství přidávají také jihoamerické medy, které medu dodávají novou dimenzi chutí a vůní, a tím tento med obohatí a více oddálí krystalizaci těchto medů, což je pro zákazníky žádoucí. Všechny námi nakoupené medy jsou podrobeny přísným laboratorním testům a pravidelným kontrolám ze strany Státní veterinární správy. Med testujeme na základní senzorické a fyzikální parametry, na falšování medu, na antibiotika atd.. Veškeré dovozy pak musí projít také testy právě ze strany Veterinární správy. Zahraniční medy nakupujeme přímo od prověřených firem z Evropy a jižní Ameriky, se kterými spolupracujeme již mnoho let.
Luční (květový) med
- má světlejší barvu než medy lesní, chuť výrazně sladká, ovocná
- obsahuje velké množství pylu, takže je zdrojem bílkovin rostlinného původu, kterých obsahuje více, než ostatní medy
- je stravitelnější a nezatěžuje tolik zažívací trakt
- má vyšší obsah jednoduchých cukrů, takže rychleji krystalizuje
- ze všech medů je nejrychleji stravitelný, takže je rychlým zdrojem pohotové energie
- vhodný zejména pro malé děti a aktivní osoby na posílení imunity a rychlý přísun energie
Lipový med
- má zelenožlutou barvu, nezaměnitelné mentolové aroma a lehce nahořklou chuť
- obsahuje vyšší obsah silic, v menší míře obsahuje i mentol
- je velmi vhodný při léčbě a prevenci rýmy a nachlazení, usnadňuje vykašlávání
- má protizánětlivý účinek, usnadňuje pocení, přispívá k léčbě močových cest
- uklidňuje, podporuje duševní rovnováhu a kreativitu
- také dříve krystalizuje
Lesní (květový) med
– jedná se o med smíšený, který obsahuje asi 50 % medů lučních a 50 % medů medovicových
- má tmavší barvu než medy luční
- obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic
- obsahuje složitější cukry, takže si tekutost ponechává delší dobu
- ideální pro osoby s onemocněním dýchacích cest, působí antisepticky, protizánětlivě
- vhodný při léčbě chřipky, posiluje oběhovou soustavu a srdce, působí proti stresu
- pro vyšší obsah minerálů vhodný především pro starší osoby
Medovicový – smrkový med
- je tmavší než lesní (květový med)
- obsahuje nejvíce minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic
- obsahuje nejvíce složitějších cukrů - trisacharidů, takže si tekutost ponechává delší dobu
- ideální pro osoby s onemocněním dýchacích cest, působí antisepticky, protizánětlivě
- vhodný při léčbě chřipky, posiluje oběhovou soustavu a srdce, působí proti stresu
- vhodný především pro milovníky lahodných pikantních chutí a pro starší osoby
- v České republice se jedná o nejchutnější jednodruhový med
Základní informace o medu
- med je přírodní extrakt rostlinné šťávy, včely med vytvářejí z nektaru květů rostlin nebo z takzvané medovice, což jsou sladké šťávy z lesních stromů, které ještě před včelami zpracovávají hmyzí producenti, např. mšice
- pro vysoký obsah jednoduchých cukrů se přímo nabízí jako okamžitý zdroj pohotové energie
- pro výrazně sladkou chuť je med také vhodný jako sladidlo, které nezatěžuje náš organizmus enzymatickými štěpnými procesy v játrech
- obsahuje spoustu důležitých přírodních látek jako jsou minerální látky, vitamíny, enzymy, rostlinné silice, bílkoviny, flavonoidy a mnohé další
- med má vysokou aktivitu vody, tudíž je bezpečnou potravou, protože mnoho škodlivých mikroorganismů nedokáže v medu přežít, je vysoce energetickou potravinou s významnými dietetickými účinky
- je přírodní všelék - příznivě ovlivňuje lidské zdraví, posiluje obranyschopnost a pomáhá při detoxikaci lidského organismu, má hojivý vliv na lidskou kůži a sliznice, brání onemocnění cév, průjmu, horečnatých onemocnění, brání zubnímu kazu, udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek
- má všestranné uplatnění nejen v kuchyni, ale i v lékařství či kosmetice
- světlé medy krystalizují zpravidla rychleji než tmavé, čím vyšší je obsah glukózy, tím rychleji med krystalizuje a naopak čím vyšší je obsah fruktózy, tím déle zůstává med tekutý
Naše tipy:
- krystalizace medu - chcete-li mít med tekutý, ponořte ho do teplé vody (max. 45 °C), vyšší teploty mohou ničit cenné složky
- med skladujeme v dobře uzavřených sklenicích na suchém a chladném místě (teplota ideálně do 20 °C), chráníme před přímým slunečním zářením
- med pohlcuje pachy a je hydroskopický, není tedy vhodné skladovat ho v neuzavřených obalech a v místnostech s výraznými pachy jako jsou sklepy zeleniny, spíže, garáže atd.
- výrazný pozitivní vliv na zdraví má kombinace medu a skořice
- v chladném období je velmi vhodné konzumovat horké bylinné čaje s medem a citronem nebo s medem a zázvorem